Zatoka Ekopiratów. Otwarcie nowego placu zabaw przy klinice Przylądek Nadziei
Dzięki finansowemu wsparciu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej we Wrocławiu powstała "Zatoka Ekopiratów" - plac zabaw dla dzieci pacjentów Kliniki Transplantacji Szpiku, Onkologii i Hematologii Dziecięcej "Przylądek Nadziei" we Wrocławiu wzbogaci się o nowe proekologiczne elementy.
2019-09-09, 10:33

Nad placem zabaw została wybudowana stalowa, ażurowa konstrukcja, którą obsadzono bluszczem. Roślinnność utworzy zielone ściany i dach,  które będą dawały cień i ochronę przed słońcem. Bluszcz jest rośliną antysmogową, która wychwytuje najwięcej szkodliwych pyłów z powietrza.

Na "Zatoce Piratów" zainstalowano 26 paneli fotowoltaicznych, które będą pobierały energię ze słońca na potrzeby oświetlenia LED Zatoki i budynku Kliniki. Efekt ekologiczny nowej instalacji to redukcja emisji CO2 o ponad 6 ton rocznie. Panele wytworzą rocznie blisko 8 MWh energii elektrycznej. W Zatoce będzie zainstalowany również czujnik antysmogowy.

Całkowity koszt inwestycji Fundacji “Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową” to 270 tys. zł, w tym wsparcie z WFOŚiGW we Wrocławiu: prawie 140 tys. zł.

Miejsce: Klinika Transplantacji Szpiku, Onkologii i Hematologii Dziecięcej "Przylądek Nadziei" we Wrocławiu. Wjazd od ul. Weigla (szpital wojskowy), potem skręcamy w lewo na ul. Spiską na parking.  Termin: 10.09.2019 r. (wtorek), godz. 11.30 Uczestnicy:

• Marcin Krzyżanowski, Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego
  • Łukasz Kasztelowicz, Prezes WFOŚiGW we Wrocławiu
  • Bartłomiej Wiązowski, Wiceprezes WFOŚiGW we Wrocławiu
  • prof. dr hab. Alicja Chybicka, Kierownik Katedry i Kliniki Transplantacji Szpiku, Onkologii i Hematologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
  • Przemysław Pohrybieniuk, Prezes Fundacji “Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową”
  • Mirosław Szozda, Wiceprezes Fundacji “Na Ratunek Dzieciom z Chorobą Nowotworową”
  • Jarosław Miziołek, Prezes spółki Arcadis, Warszawa
Bartłomiej Dwornik